خواص و کاربرد شیره انگور سنتی (دوشاب انگور)

هر آنچه باید درباره شیره انگور بدانید

شیره انگور همانند میوه آن بسیار مقوی و مغذی بوده و خاصیت اصلی آن انرژی زا بودن آن است. انواع مختلفی از شیره‌های میوه‌ها را می‌توان یافت که یکی از شناخته‌شده‌ترین و پرمصرف‌ترین انواع شیره، شیره انگور است. این عصاره بسیار خوش‌طعم، شیرین و پر خاصیت بوده و از آب انگور تهیه می‌شود. شیره انگور یا دوشاب را از ارقام مختلف انگور می‌توان بدست آورد و به همین منظور دارای طعم‌ها ورنگ‌های متنوعی است. شیره انگور یک تامین‌کننده بسیار خوب انرژی و برای کم‌خونی مخصوصا کم خونی ناشی از فقر آهن بسیار مفید است. خواص شیره انگور در طب سنتی شامل کمک به درمان یرقان یا زردی، ضعف اعصاب، کک مک، دردهای روماتیسم و امراض شریانی و وریدی است. برای آشنایی بیشتر با خواص شیره انگور و فواید درمانی آن با ما همراه باشید.

شیره انگور نیز همانند میوه آن، دارای انواع ویتامینها شامل ویتامین آ، ب و ث می باشد و همچنین میزان فراوانی از مواد معدنی مانند فسفر، کلسیم، آهن و منیزیم را در خود دارد.

خواص شیره انگور (طبیعت و خواص درمانی)

طبع شیره انگور گرم است و برای فصل زمستان که بدن به انرژی بیشتری برای گرم کردن خود نیاز دارد، بهترین و مفیدترین ماده غذایی محسوب می‌شود. برخی از مهترین خواص درمانی شیره انگور به طور خلاصه عبارتند از:

فواید شیره انگور برای کودکان و نوجوانان

از آن جایی که کودکان و نوجوانان برای رشد نیاز به مواد مغذی بیشتری دارند، مصرف شیره انگور برای آنها می‌تواند علاوه بر تامین کالری، برخی مواد مورد نیاز بدن آنها برای رشد را فراهم کند. به همین دلیل به والدین توصیه می‌شود از شیره انگور در رژیم غذایی کودکان و نوجوانان خود استفاده کنند.

ضعف عمومی بدن و درمان آن با شیره انگور

سطح کالری شیره انگور بسیار بالا است و از این رو مصرف این ماده غذایی برای افرادی که دچار ضعف عمومی هستند، بسیار مفید است. همچنین افرادی که در اثر بیماری طولانی یا عمل جراحی ضعیف شده‌اند یا افرادی که بسیار لاغرند، جهت بهبود ضعف خود می‌توانند از شیره انگور استفاده کنند.

خواص شیره انگور در درمان بیماری‌ها

مهمترین خاصیت شیره انگور, انرژی زا بودن آن می باشد. به دلیل وجود آنتی اکسیدان های ضروری در شیره انگور, این ماده غذایی در درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد. از جمله بیماری های قابل درمان با شیره انگور یرقان یا زردی, ضعف اعصاب, کک مک, دردهای روماتیسم و امراض شریانی و وریدی است که مصرف شیره انگور تقش به سزایی در درمان این بیماری ها ایفا می کند.

خواص شیره انگور برای روده و معده

یکی از موثرترین خواص شیره انگور، خاصیت پاک کنندگی آن است. به طوری که مصرف آن باعث دفع اوره و مقداری از اسیدهای غیر مفید بدن می‌شود و در نتیجه پاک کننده بقایای غذاها در روده و معده است. به علاوه این ماده غذایی ضد نفخ است و به خون سازی کمک می کند.

مهمترین مزایای شیره انگور برای پوست

وجود ویتامین‌ها و مواد مغذی مفید برای پوست در شیره انگور باعث شده است یکی از خواص شیره انگور، حفظ سلامتی پوست باشد. از این شیره می‌توان به‌طور مستقیم بر روی پوست‌های دچار لک استفاده کرد. به علاوه مصرف آن بر روی پوست موجب سفت شدن پوست می‌شود در نتیجه از پیری پوست جلوگیری می‌کند. به همین دلیل در بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی از عصاره انگور استفاده می‌شود.

کم خونی و شیره انگور

اطبای سنتی بر این باورند که مصرف مرتب شیره انگور به همراه غذا، آب میوه و یا به همراه میان وعده‌های غذایی باعث کاهش تنش‌های عصبی و در نتیجه درمان کم خونی و حفظ سلامت شخص می‌شود. به علاوه مصرف شیره انگور درد سینه و سرفه های مزمن را تسکین می‌دهد. اگر بدن شما دارای ضعف است و اکثر وقت‌ها بدن بی‌حال و ضعیف دارید یا مبتلا به کم خونی هستید حتما شیره انگور را در برنامه غدایی خود بگنجانید.

فواید شیره انگور در طول بارداری

یکی از اقدامات درمانی به منظور رفع خونریزی در اوایل بارداری، مصرف شیره انگور می‌باشد. در واقع مواد مغذی موجود در این شیره، تاثیرات مثبتی بر دستگاه تناسلی زنان و به خصوص عملکرد تخمدان ها دارد.

افزایش غلظت شیر مادر

مادرانی که شیر رقیقی دارند می‌توانند در کنار دیگر درمان‌ها با مصرف شیره مرغوب انگور، شیر غلیظی داشته باشند. جالب است بدانید برخی از طرفداران طب سنتی، مصرف محلول شیره‌انگور در آب را بر مصرف شیر خشک ترجیح می‌دهند.

مقوی و انرژی زا

انرژی‌زایی از مهمترین خواص شیره انگور به‌حساب می‌آید. بیمارانی که بر اثر عمل جراحی نحیف و ضعیف شده‌اند با مصرف شیره‌انگور تقویت می‌شوند. این ماده همچنین برای زنانی که زایمان کرده‌اند مفید بوده و موجب تجدید قوای بدن می‌شود. مصرف این شیره برای افرادی که بسیار لاغرند و ضعف عمومی دارند بسیار مفید است. گفته شده این شیره به‌واسطه خاصیت انرژی‌زایی، برای زمستان که بدن به انرژی برای گرم کردن خود نیازمند است مفید می‌باشد.

افزایش حجم عضلات بدن

یکی دیگر از خواص شیره انگور مصرف ترکیب شیره انگور و ارده موجب افزایش حجم عضلات بدن می‌شود، به همین دلیل مصرف این ترکیب مفید و انرژی‌زا به ورزشکاران و کسانی که کار بدنی می‌کنند توصیه می‌شود.

 درمان بیماری‌ها

مصرف شیره‌انگور در درمان بیماری‌هایی مانند التهاب معده، چربی خون، بیماری‌های قلبی، نقرس، صرع، تپش قلب، درد سینه و سرفه‌های مزمن مفید است. کسانی که دردهای رماتیسمی و بیماری‌های شریانی و وریدی دارند با مصرف این ماده تسکین پیدا می‌کنند. مصرف این شیره همچنین موجب کاهش نفخ معده می‌شود و در روان کردن ادارا موثر است.

شیره انگور سنتی
خواص شیره انگور سنتی

چگونه بیماری را با شیره انگور درمان کنیم

ترکیب شیره انگور با دیگر مواد و عصاره‌های گیاهی در درمان تعدادی از بیماری‌ها به‌کار می‌رود که در ادامه به آنها اشاره می‌گردد.

درمان یرقان: مخلوط این شیره با سرکه (سرکه شیره) در درمان بیماری یرقان به‌کار می‌رود.

درمان افسردگی: مصرف ترکیبی این ماده با مقداری پودر زعفران در درمان افسردگی و ضعف اعصاب تاثیرگذار است.

باز کننده مجاری کبدی: مصرف ترکیب شیره و سرکه انگور در جلوگیری از انسداد مجاری کبدی اثر گذار است.

جلوگیری از التهاب حلق: کسانی که در فصل زمستان دچار التهاب در ناحیه حلق می‌شوند و مدام سرفه می‌کنند توصیه می‌شود شیره انگور و آب را با هم غرغره کنند زیرا این ماده خاصیت نرم‌کنندگی گلو را دارد.

برطرف کننده آبسه (دمل): شیره انگور مخلوط شده با کمی گل ختمی پخته را به صورت مرهم روی آبسه (دمل) قرار دهید تا دمل باز شود. علاوه بر آن برای از بین بردن ورم هایی که بر اثر ضربه ایجاد شده اند، مفید است.

درمان کک و مک: برای درمان کک مک، شیره انگور را به تنهایی یا مخلوط با نمک روی لکه‌ها می‌مالند.

درمان ضعف عمومی بدن: برای این منظور شیره انگور را با شیر گاو و کمی پودر بادام مخلوط نموده و روزانه ۲ تا ۳ لیوان به بیمار بدهید تا قوای بدنش را سریع‌تر به دست آورد.

موارد احتیاط مصرف شیره انگور (مضرات شیره انگور و منع مصرف)

شیره طبیعت گرم دارد و مصرف آن برای گرم مزاج‌ها موجب غلیظ شدن صفرایشان می‌شود و نتیجه آن، جوش‌زدن در صورت و بدنشان است که راه درمانش هم خوردن میوه‌های تازه با طبیعت سرد است.

و حواس تان باشد که این ماده به غیر از انرژی زا بودن، درصد بالایی کالری هم دارد و اگر شما فرد کم تحرکی هستید که روزانه بیش از ۲۰ دقیقه پیاده روی منظم ندارید یا ورزش نمی‌کنید، بدانید که با خوردن این ماده مغذی، حتما چاقی و عوارض آن انتظارتان را می‌کشد.

شیره برای افراد دیابتی مضر است؛ گرچه شیره انگور به دلیل داشتن مواد قندی کم ضرر (گلوکز و ساکاروز)، برای بیماران دیابتی ضرر کمتری دارد ولی خوردن آن به آنها توصیه نمی‌شود. و در این مورد حتما با پزشکشان مشورت کنند.

شاید تمایل داشته باشید که خودتان شیره انگور را در خانه تهیه نمایید. برای این کار طرز تهیه شیره انگور را مطالعه نمایید.

 

موارد استفاده شیره انگور

یکی از محصولات پر طرفدار در بین مصرف کنندگان ایرانی شیره انگور می باشد که کاربردهای فراوانی دارد و در ادامه به چندین مورد از آنها اشاره میکنیم:

۱- به عنوان روکش دقیقاً همانند مربا مارمالاد جهت صبحانه

۲- به همراه  دسرها و بستنی‌ها

۳- برای شیرین کردن همراه با شیره تازه انواع گوناگونی از خامه‌ها

۴- میتوان برای تولید سرکه و الکل با کیفیت بالا از آن استفاده کرد

۵- جهت تولید نوشیدنیهای سالم و بهداشتی به عنوان شیرین کننده طبیعی

۶- برای رنگ دهی جهت غذا و دارو

۷– شیرین کننده در صنعت نانوائی شکلات و شیرینی پزی

ویژگی های شیره مرغوب

شیره مرغوب شیره ای است که رنگ آن شفاف بوده و خاک آلود نباشد.

مصلح شیره انگور

مصلح دوشاب یا شیره انگور، تخم ریحان است.

روش تهیه سرکه شیره

برای تهیه سرکه شیره، باید به میزان یک دهم شیره انگوری که دارید، به آن سرکه انگور خانگی اضافه کنید و برای ۲ تا ۳ دقیقه آن را بجوشانید تا سرکه و شیره به خوبی با هم مخلوط شوند. در هر بار مصرف هم باید حدود ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری از این ترکیب را در یک لیوان آب حل کرده و نوش جان کنید.

روش تهیه شیره انگور خانگی به روش سنتی

معمولاً برای تهیه شیره انگور یا دوشاب انگور، آب انگور شیرین و رسیده را گرفته، صاف کرده و تحت حرارت قرار می دهند تا سه چهارم آب آن تبخیر شود. سپس بر آن خاک رس می‌زنند و می‌گذارند تا جرم آن ته نشین شده و شیرین شود. تا زمانی که به آن خاک نزنند، شیره انگور به خوبی شیرین نمی شود و ناصاف خواهد بود.

آموزش کامل طرز تهیه شیره انگور

دیدگاهی بنویسید

مطالب مشابه

روغن حیوانی یا روغن کرمانشاهی
خواص تخم مرغ

"" به علاقه مندی ها اضافه شد